Perhekaverilla on monta roolia

”Voisimmeko vapaaehtoisen sijaan puhua vaikka perheystävästä?” kysäisi eräs sijaisisä tukihenkilösuhteen solmimistilaisuudessa. ”Ja tuo ihmeessä omatkin lapsesi mukana seuraavan kerran kun tulet.”

Toisessa perheessä puhutaan mieluummin lapsen aikuiskaverista. Kolmannessa taas arjen apukäsistä, jotka auttavat niin synttäreiden valmisteluissa, pullanleivonnassa kuin leikkivät lasten kanssa.

Kuka tahansa sijaisperhe voi hyötyä sijaisperheen tukihenkilöstä eli vapaaehtoisesta perhekaverista. Kyse on vain siitä, kohtaako sijaisperhe tarpeineen ja toiveineen oikeanlaisen perhekaverin.

Sijaisperheellä ei tarvitse olla sen kummempia tarpeita, kunhan perheellä on valmius päästää vapaaehtoinen jakamaan hetkiä arjestaan kanssaan, uskallusta avata sydämensä mahdollisesti syntyvälle uudelle ihmissuhteelle. Parhaimmillaan tukihenkilösuhde voi tuoda tervetullutta vaihtelua sijaisperheen arkeen, antaa lapselle tai nuorelle mahdollisuuden olla aikuisen jakamattoman huomion keskipisteenä tai auttaa sijaisvanhempia jaksamaan paremmin arjessa.

On toki syytä muistaa, että kaikkiin sijaisperheen tarpeisiin vapaaehtoinen perhekaveri ei voi vastata. Joskus sopivampi tukimuoto voi olla kotipalvelu, mentori tai ammatillinen tukihenkilö. Tukihenkilöt valmennetaan tehtäväänsä ja heidän taustansa tarkastetaan, mutta monet tukihenkilöt toimivat vapaaehtoisina ilman ammatillista taustaa lasten parissa toimimisesta. Onneksi useimpien, vähän vilkkaampienkin lasten kanssa pärjää silti olemalla lapselle ihan tavallinen, turvallinen aikuinen.

”Elli on tosi kiva. Ollaan askarreltu yhdessä sorminukkeja ja koruja ja muuta. Talvella vedin Elliä pulkassa ja mua nauratti niin, ettei siitä meinannu tulla mitään”, kertoi vuoden verran aikuiskaveriaan tavannut tyttö. Sijaisperheiden lasten ja nuorten aikuiskaverisuhteissa on opittu ystävyydestä molemmin puolin, harjoiteltu uusia taitoja, ja niissä on syntynyt luottamusta, yhteisiä juttuja ja muistoja, jotka kulkevat mukana kenties aikuisuuteen saakka. ”Voin suositella aikuiskaveria kaikille maailman lapsille”, totesikin samainen tyttö.

Heini Aaltonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s